El CATN proposa un Consell Ibèric per a cooperar amb Espanya després de la independència

Aquest Consell inclouria també Andorra i Portugal i s’inspira en experiències existents, com el Consell Nòrdic i el Benelux

 

consell
Carles Viver Pi-Sunyer, jurista catalán, autor de la propuesta iberista

El Consell Assessor per a la Transició Nacional proposa la creació d’un Consell Ibèric de cooperació entre l’estat català i l’estat espanyol, a més de Portugal i Andorra en cas d’independència de Catalunya. Així consta en un dels informes que el consell assessor ha presentat avui i que porta per nom ‘Les relacions de cooperació entre Catalunya i l’estat espanyol‘ (pdf) i del qual ha parlat el seu president, Carles Viver i Pi-Sunyer. Aquest consell s’inspira en el consell nòrdic, que agrupa Noruega, Dinamarca, Islàndia, Finlàndia i Suècia; el Benelux, que aplega Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg, i el consell britànic-irlandès.

‘El procés de transició nacional hauria de ser una oportunitat per establir relacions entre Catalunya i l’estat espanyol estretes i constructives, potser més que no ara’, ha dit Viver i Pi-Sunyer. ‘La transició nacional no té per finalitat la ruptura i l’aïllament de Catalunya respecte d’Espanya. Hi ha molts vincles individuals i col·lectius, històrics, culturals, econòmics. Caldrien unes noves relacions amb un nou principi d’igualtat i respecte mutu entre les dues parts. És un propòsit coherent, que sempre ha buscat el catalanisme polític, però que ara es podria fer d’una altra manera’, ha afegit.

En aquest sentit ha parlat de les relacions de cooperació que hi acaba havent entre estats limítrofs que han viscut processos de separació. ‘Al final les relacions de cooperació es restableixen’, ha dit Viver i Pi-Sunyer, que ha explicat que ‘a partir de l’experiència comparada i la minimització del paper de les fronteres, l’informe suggereix que des del començament s’intenti establir amb l’estat espanyol relacions de cooperació. Per exemple, oferir la creació d’institucions de cooperació de tipus general’. I aquest seria el cas del Consell Ibèric que es suggereix.

A més d’aquest informe, el CATN n’ha presentat avui tres més: un sobre l’administració tributària de Catalunya; un altre sobre la internacionalització de la consulta i un tercer sobre les tecnologies de la informació i de la comunicació en un estat català.

consell1consell2.1consell2consell3

El Consejo Ibérico

La Generalidad de Cataluña, mediante el Consejo Asesor para la Transición Nacional ha propuesto la creación de lo que llamaría Consejo Ibérico en caso de que Cataluña consiguiera la independencia. El Consejo, que sería similar al The Nordic Council, estaría formado por España, Portugal, Cataluña y Andorra. Estas declaraciones han sido recogidas en el informe llamado Las relaciones de cooperación entre Cataluña y el Estado español.

Esta propuesta ha sido la primera que apunta a una relación entre el nuevo estado catalán y España, incluyendo a los otros dos estados que se encuentran dentro de la península. El motivo que impulsa la voluntad de creación del Consejo es velar por los intereses comunes entre todos los terrenos que hay dentro de la península, además de los lazos históricos. La finalidad es favorecer las relaciones de cooperación a la vez que aumentar el grado de influencia que tendría ante la UE. Según el informe, el Consejo Ibérico reuniría más de 57 millones de habitantes y tendría un PIB superior a los 1.196 millones millones de euros.

En caso de que el Consejo Ibérico no llegara a realizarse, el Consejo Asesor para la Transición Nacional ha pensado en una segunda posible propuesta con la misma idea pero a una escala más pequeña, proponiendo la creación de un Consejo Catalano-Español, inspirándose en el Benelux. La finalidad, sería más o menos la misma que la del Consejo Ibérico con el objetivo de buscar sinergias de cooperación entre ambos países, una solución que favorecía a ambos territorios.

 

Fuentes Noticias:

http://viamobilcatalana.cat/el-consejo-iberico/

https://www.vilaweb.cat/noticia/4163191/20131220/catn-proposa-consell-iberic-cooperar-espanya-independencia.html

Documento íntegro:

https://www.vilaweb.cat/media/continguts/000/074/251/251.pdf

IBERISMO COMO LLAVE DE LA PRISIÓN (VISIÓN INDEPENDENTISTA; OCTUBRE 2017):

http://www.ara.cat/opinio/Liberisme-clau-preso_0_1879612063.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: